Παιδοψυχιατρικό Τμήμα

Παιδοψυχιατρικό Τμήμα

Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης

Το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης άρχισε να λειτουργεί το 2010 σταδιακά και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία τον Ιανουάριο του 2013 με την έναρξη λειτουργίας της ενδονοσοκομειακής νοσηλείας.

Το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα στοχεύει με τις λειτουργίες του στην προαγωγή της ψυχοσυναισθηματικής υγείας παιδιών, εφήβων και των οικογενειών τους, που απευθύνονται σε αυτό ή παραπέμπονται από άλλες υπηρεσίες.

Στην περίπτωση των παιδιών και των εφήβων, η προάσπιση της ψυχικής τους υγείας δεν εξαντλείται στη θεραπεία των ψυχικών συμπτωμάτων. Με γνώμονα τις αναπτυξιακές τους ανάγκες, η θεραπευτική φροντίδα υποστηρίζει επιπλέον την ενδοψυχική ισορροπία και τη συνέχεια της αναπτυξιακής τους πορείας.

Η διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση γίνονται στο πλαίσιο διεπιστημονικής ομάδας, στην οποία συμμετέχουν παιδοψυχίατροι, ψυχολόγοι, λογοθεραπευτής, εργοθεραπευτής, ειδικός παιδαγωγός, κοινωνικός λειτουργός και νοσηλευτές.

 

Λειτουργίες του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος

Οι λειτουργίες του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος βασίζονται στις αρχές της κοινοτικής ψυχιατρικής. Ότι δηλαδή,

  • Το παιδί χρειάζεται να αξιολογείται, να φροντίζεται και να θεραπεύεται, όσο το δυνατόν, στο χώρο και στο ανθρώπινο περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνει.
  • Στην Παιδοψυχιατρική φροντίδα πρέπει να εξασφαλίζεται η συνέχεια των διαφορετικών βαθμίδων πρόληψης και θεραπείας, μέσα σε ένα δίκτυο τομεοποιημένων Δομών και Λειτουργιών. Οι λειτουργίες του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος καλύπτουν ένα μέρος αυτού του δικτύου.

 

Εξωτερικό Ιατρείο

Δέχεται παραπομπές παιδιών και εφήβων μέχρι 16 ετών από την περιοχή της Βόρειας Αττικής, καθώς και περιοχές που δεν καλύπτονται τομεακά από Υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, και τα οποία αφορούν σε αποκλίσεις ή διαταραχές της ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης, της σχολικής ένταξης, της ανάπτυξης του λόγου, της συμπεριφοράς, της σχολικής ένταξης ή της οικογενειακής δυναμικής.

Η παραπομπή γίνεται από τον γονέα ή τον ενήλικα που έχει την επιμέλεια του παιδιού στο τηλ. 213 2052274 πρωινές ώρες 9πμ-3μμ.

Περιοχές που δέχεται το τμήμα σύμφωνα με την τομεοποίηση των παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών : Δήμοι Πεντέλης, Βριλησσίων, Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Διονύσου, Ωρωπού.

  

Διασυνδετική

Η διεπιστημονική ομάδα συνεργάζεται με το επιστημονικό προσωπικό των άλλων Κλινικών του Νοσοκομείου, για περιπτώσεις παιδιών και εφήβων με οργανικά προβλήματα υγείας. Στόχος της Διασυνδετικής Λειτουργίας είναι η καλύτερη αξιολόγηση, κατανόηση και αντιμετώπιση των περιστατικών στα οποία σωματικές και ψυχικές δυσκολίες διαπλέκονται. Δίνεται έμφαση στην ψυχική σημασία και το νόημα που έχουν για κάθε παιδί η ασθένεια, οι ιατρικές παρεμβάσεις, καθώς και η νοσηλεία αυτή καθεαυτή.

 

Μονάδα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας

Η Μονάδα διαθέτει 4 κρεβάτια και νοσηλεύει παιδιά από 7 έως 14 ετών. Η νοσηλεία περιορίζεται μόνο όταν είναι εξαιρετικά αναγκαία, όταν δηλαδή, το πρόβλημα του παιδιού δεν είναι εφικτό να αντιμετωπισθεί σε εξωτερική βάση. Η νοσηλεία στοχεύει στην αντιμετώπιση των υποκείμενων ψυχοπαθολογικών διεργασιών μέσα από τη δημιουργία ενός “θεραπευτικού περιβάλλοντος”. Δε νοσηλεύονται παιδιά με αυτισμό, σοβαρή νοητική υστέρηση, ή παιδιά με παραπτωματική συμπεριφορά ή/και χρήση ουσιών, τα οποία χρειάζονται εξειδικευμένα θεραπευτικά προγράμματα.

  

Εκπαίδευση

Στο Παιδοψυχιατρικό τμήμα εκπαιδεύονται ειδικευόμενοι παιδοψυχίατροι καθώς και φοιτητές άλλων ειδικοτήτων (ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές εργοθεραπευτές).

Το τμήμα πραγματοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Τηλ. επικοινωνίας: 213 2052271

FAX: 2132052270

Email: pedopsyped@gmail.com

Διεύθυνση : Ιπποκράτους 8, Π. Πεντέλη Γ΄ Κτήριο 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Τηλεφωνικό Κέντρο 2132052200

Γρ. Εξυπηρέτησης Πολίτη

2132052431

Γρ. Κίνησης Ασθενών

2132052474

Γραμματεία Εξ. Ιατρείων 

2132052593 

Ραντεβού

2132052445, 2132052446

Διοικητική Γραμματεία 2132052515
Γραφείο Πληροφορίες 2132052376

Διεύθυνση


Ιπποκράτους 8,
Πεντέλη,
Τ.Κ. 15236

 e-mail: paidon@paidon-pentelis.gr

Χάρτης Πρόσβασης

Προσβασιμότητα


Ο σχεδιασμός του ιστοτόπου πληροί τα διεθνή πρότυπα προσβασιμότητας

XHTML 1.0 valid

CSS valid

WCAG 2 valid

Στατιστικά


Ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης: Παρασκευή, 12 Ιούλιος, 2024 - 13:20
Μοναδικοί Επισκέπτες: 1121512